Reumatism

Det finns många olika former av reumatism, men i denna text ligger fokus på den allra vanligaste typen, som är Reumatoid Artrit.På svenska heter det ledgångsreumatism och detta är något som drabbar cirka 0,5 % av hela svenska befolkningen. Två av tre drabbade är kvinnor och medelåldern för när sjukdomen bryter ut ligger på 55 år. Dock är det så att vem som helst kan drabbas, oavsett ålder och kön.

Orsaken bakom ledgångsreumatism

Det finns inga klara orsaker till vad det är som orsakar denna sjukdom. Troligen är det så att många faktorer spelar in och gör att sjukdomen bryter ut. Då det är så att det är allra flest kvinnor som drabbas, så tror man att hormonerna spelar roll. Om en släkting har denna sjukdom, så är sannolikheten även större att man själv drabbas. Sedan finns det andra saker som påverkar, som rökning och stress.

Symptom på ledgångsreumatism

När denna sjukdom börjar så brukar det komma allra först i händerna eller i fötternas småleder. Man känner av att man blir stel, öm och att man får värk. Ofta så svullnar en eller flera leder upp och det kommer tecken på att det är inflammerat. Ibland är det så att inflammationen börjar i en av de större lederna. Så det kan komma först i knäled, axelled, eller fotleden. Andra symptom är att man känner sig trött, man tappar aptiten, går ner i vikt och ibland får man även feber.

Reumatism går inte att bota, men det går att lindra. Många gånger är det så att sjukgymnastik samt olika läkemedel gör att inflammationen dämpas samt att man får mindre smärta. Misstänker du att du har drabbats av ledgångsreumatism så är det bra att söka vård så att en läkare kan ställa diagnos. Så att du sedan kan få rätt typ av hjälp.

Categories

  • No categories

Subscribe

Subscribe to our e-mail list to read all news first. We will not spam you, promise!